Sobre les textures

En il·lustració digital, les textures poden significar un salt de qualitat entre una imatge purament digital i una altra de purament digital, però amb un toc tradicional.

Normalment ajuden a apropar-se a l’art tradicional, a aconseguir aquell toc del dibuix en paper que es perd en el llenguatge binari de les nostres màquines.

Les textures poden transformar una il·lustració sovint titllada de “freda” en una imatge molt més propera i càlida, inclús deixant de semblar un treball digital.

Quan vaig descobrir les textures, el meu món va donar un gir. Vaig començar a utilitzar-les a tort i a dret, i em vaig trobar amb què no sabia quan parar, el que va resultar en unes imatges excessivament carregades. Sempre és millor no abusar de les textures, a no ser, que ja sigui el que estem buscant.

Pot portar una mica de pràctica i alguns intents frustrats, però de ben segur que al final acabaràs agafant-hi el truc.

Aquí et parlaré sobre com funcionen les textures en els programes d’edició digital, què són les capes i els diferents modes de mescla, on poder trobar textures de qualitat i si vols, et podràs descarregar un pack de textures gratis que he preparat per a tu. Si vols anar directe als recursos i al pack de textures gratis, aquí tens el link.

© VforViu. All rights reserved

Cowboy abduction by VforViu

“Les textures ajuden a recuperar l’essència de l’art tradicional perduda en el llenguatge binari de les nostres màquines”

Les bases

Si mai has tingut l’oportunitat de probar algun programa d’edició gràfica, probablement ja estas familiaritzat amb les capes i els modes de capes. Si tot just t’inicies en aquest món, comencem pel principi. Definim aquests dos conceptes.

Una capa en Gimp o Photoshop funciona gairebé igual que un paper de calcar d’aquells de ceba a la vida real. Què vol dir això? Bé, imagina’t que tens un full de paper. Hi dibuixes la línia de la teva il·lustració, després, agafes el paper de ceba el poses a sobre i hi dibuixes les ombres. El paper de ceba ens deixa veure les dues capes, la de línia i la de les ombres. Doncs transportat al digital, és bàsicament això. En els programes digitals, pots tenir, per exemple, una capa amb el treball lineal, una altra a sobre amb el treball d’ombrejat, una altra amb les il·luminacions i una altra amb el color. I és clar, hi pots afegir una altra capa, la de les textures.

Els modes de capa, per altra banda, són les propietats que li donem a cada capa per aconseguir un efecte o un altre. S’apliquen a una capa que tindrà un efecte determinat en les altres capes que hi ha a sota. Hi ha diferents modes i cada un ens donarà un resultat diferent en mesclar-se amb el contingut.

Modes de capa

He agafat dues de les meves textures i les he posat sobre dos dels meus dibuixos. D’aquesta manera podem veure els diferents resultats i com aquestes dues textures funcionen aplicant els diferents modes de capa.

Donem un cop d’ull als més coneguts:

Il·lustració original – Sense cap textura aplicada.

Multiply/Multiplicar – Si la textura és fosca, el resultat serà més fosc, si és clara, només les parts més fosques de la textura apareixeran a la imatge final.

Darken/Enfosquir –  Només el color més clar agafa la textura, els colors foscos no cambiaràn.

Divide/Dividir – Imatge resultant clara, a vegades sembla cremada.

Overlay/Sobreposar – Funciona millor amb textures fosques. Resulta en una imatge molt contrastada si la textura és clara.

Screen/Pantalla – Amb textures fosques, els colors es veuen rebaixats. Amb textures clares, hauràs de tocar els nivells d’opacitat.

Soft light/Llum suau – Té un efecte subtil en textures fosques. Quan s’aplica a textures clares, la imatge resultant té els colors una mica “rebaixats”.

Hue/Matís – Afaga el to de la textura i l’aplica a la capa base, en el nostre cas, la il·lustració.

Luminosity/Lluminositat – Preserva el matís i el chroma de la capa inferior, i adopta el luma de la capa superior.

Exclusion/Exclusió – Mesclat amb negre no produeix cap canvi, si es mescla amb textura clara, s’inverteixen els colors de la imatge.

Ja veus que no hi ha cap regla escrita per usar textures, simplement es tracta d’anar provant quin dels modes s’adiu més al teu disseny. Tocant les propietats d’opacitat de capa, els nivells de saturació o les corbes.

A vegades una il·lustració requereix més de tres capes de textures mesclades amb nivells molt baixos d’opacitat. I d’altres amb una textura ja en tens prou. Es tracta d’un procés de prova/error.

On trobar textures

Hi ha diferents llocs on trobar textures. Aquí us deixo les meves preferides:

Lost and Taken, té una gran selecció de textures en bona qualitat organitzades per materials. Normalment vaig directa aquí si necessito trobar algun tipus de paper. A Lost and Taken hi he trobat dos sets molt recomanables el tea stained set, o el natural paper set.

Graphicburger sempre té coses útils. El set Natural paper i el Mulberry Paper set, són dos packs de papers súper bonics.

                      
 

Textures (abans anomenat cgtextures) també té una bona col·lecció de textures, vaig aquí si necessito textures de terra, pedra o fusta.

Spoongraphics té un set molt útil de textures granulades molt suau per Photoshop i Illustrator, que es diu 5 Dust & Scratches.

Retrosupply t’ofereix el RetroStarter Kit una interessant col·lecció de recursos que inclou entre altres coses, textures, tot el que has de fer és subscriure’t a la seva newsletter.

Pack de textures per la cara

Així doncs, ara que ja saps de què van les textures, he creat un petit pack de textures de paper per a que facis servir: Papir, paper, peiper set de 7 textures de paper.

El set inclou imatges de: paper Kraft, paper de calcar vell, paper vell, paper reciclat, papir, paper natural i paper vell tacat. Tots els arxius mesuren aproximadament un A4 i estan a 300 ppp de resolució.

Ets lliure de fer-les servir en qualsevol projecte, ja sigui personal o comercial. No et demano res a canvi, encara que si enllaces a aquest post, t’estaré eternament agraïda. Evidentment, si les fas servir i et ve de gust, m’encantaria veure el que has creat!

Només et demano, si us plau, que no les pengis enlloc, si vols compartir-les, comparteix el link d’aquest post. Moltes gràcies!

Descarrega

Estic segura que hi ha altres llocs amb bones col·leccions de textures. I tu? Fas servir textures per les teves il·lustracions? On les trobes? O potser et crees les teves pròpies textures?

Subscriu-me

No et perdis res, subscriu-te!

Viu

Author Viu

I'm a children's illustrator and graphic designer from Barcelona. I like music and hiking.

More posts by Viu

Leave a Reply