Alguna vegada has volgut estampar una samarreta, jersey o bossa amb el teu propi disseny, però mai has trobat cap mètode que no involucrés serigrafia o una empresa tèxtil?

Bé, em sembla que et puc ajudar, i et puc parlar d’un mètode econòmic i ràpid per fer-te les teves pròpies samarretes (o qualsevol altra cosa), l’stencil o plantilla.

Amb un stencil pots arribar a fer coses absolutament genials i molt complexes. Estic segura que coneixes el treball de Banksy. Oi? Doncs sí, fa servir stencils per crear les seves peces. Stencils molt grans.

En aquest Tutorial DIY cobriré el procés de preparar el disseny per a poder-lo transformar en un stencil, com tallar la plantilla i com pintar fent servir la plantilla.

A més a més, et guiaré en els passos perquè puguis fer dissenys amb més d’una tinta. En el nostre cas, en farem un de dos colors! Això vol dir que crearem dues plantilles, una per a cada color.

El que crearem

© VforViu 2016

Aquesta és la samarreta que vaig pintar amb el meu disseny quan documentava aquest tutorial.

Materials

Materials

  • Disseny imprès a paper
  • Fulls de paper acetat
  • Taula de tall
  • Cúter
  • Cinta adhesiva

Passos (part 1)

Pas 1

Escollim el disseny

Els stencils funcionen amb colors plans, és possible imitar l’efecte d’un degradat mitjançant stencils, però necessitaries moltes plantilles. No ens complicarem la vida amb això, avui no. Avui crearem una impressió a dues tintes. Així que necessitem un disseny que tingui dos colors. Utilitzant una tinta translúcida serem capaços de superposar colors i crear-ne un de tercer.

La imatge de la dreta mostra el disseny en un sol color, si això és el que busques, pots saltar al pas 3, però jo em centraré a fer una impressió a dues tintes.

El disseny que he triat per fer la meva nova samarreta és perfecte per aquest exercici, perquè està format per tintes planes.

Pas 2

Preparem els stencils de diferents colors
En el cas que només vulguis una tinta, pots ignorar aquest pas. Però si vols utilitzar més d’un color, aleshores, hem de preparar les nostres plantilles.

Cada stencil el farem servir només per un color. És el mateix procés que seguiríem si volguéssim fer-ho amb serigrafia.

Aquí pots veure les dues plantilles que he utilitzat. Pots comprovar que són molt similars però no iguals. Les parts que són iguals a cada stencil, són les parts que tindran superposició de colors.

Pas 3

Optimitzem el disseny per a l’stencil

Un cop tinguem el nostre disseny, l’hem d’optimitzar perquè pugui ser tallat i obtenir el resultat més proper a l’original.

Per fer-ho, hem de saber exactament què és el que pintarem i el que no anirà pintat.

El que pintarem seran les peces que tallarem de l’stencil, perquè la tinta pugui cobrir la tela. Per altra banda, les peces que no volem pintades, hauran de romandre a la plantilla.

Hem d’ajuntar totes les peces que no volem pintades. Això es fa dibuixant línies entre les peces per unir-les.

Pas 4

Tallem l’stencil

Ara que tenim el nostre disseny llest, si hem utilitzat l’ordinador per crear-lo, l’haurem d’imprimir perquè puguem resseguir les línies amb el cúter.

Posa l’alfombreta de tall per a protegir la taula. Agafa el primer disseny, en el meu cas el que pintaré de color vermell, i un full d’acetat i enganxa’ls amb cinta adhesiva. Això evitarà que se’ns mogui quan tallem.

Ja podem començar, agafa el cúter i ressegueix les línies del teu disseny.

Vés amb compte quan et trobis les parts on hem afegit les línies per unir peces, és molt important que paris atenció aquí i no te les saltis, o podries carregar-te l’stencil! D’acord, a vegades sóc massa tràgica, no et preocupis, si tenim sort, encara podrem salvar-lo amb una mica de cinta adhesiva.

I ja està! Aquí tenim el nostre primer stencil. Si has sigut llest/a i només volies un sol color, ja estàs.

Si has sigut valent/a i has volgut provar amb dos o més colors, et toca repetir el procés amb els altres colors! Au, va, que tu pots!

Aquí et deixo amb una part de la meva col·lecció de plantilles. Vaig saber d’aquesta tècnica quan feia un projecte sobre la música punk i l’ètica DIY. I de seguida em va robar el cor.

M’encanten els stencils, i des d’aleshores, quan no trobo la samarreta d’un grup que m’agrada, me la faig jo mateixa. M’agrada el resultat!

 

Així doncs, com ha anat aquest primer stencil? Ha sigut fàcil de tallar?

M’encantaria saber la teva opinió sobre el tutorial! Si t’ha semblat interessant o si no t’ha servit de res! I si tens cap pregunta o dubte, aquí estem! 🙂

Subscriu-me

No et perdis res, subscriu-te!

Viu

Author Viu

I'm a children's illustrator and graphic designer from Barcelona. I like music and hiking.

More posts by Viu

Leave a Reply